Pizzadeeg
Hoe te gebruiken: Haal het deeg uit de koelkast (het moet bijna tot de bovenkant van de pot komen. Zo niet, haal het er dan uit en laat het 1 tot 4 uur rusten op kamertemperatuur). Verdeel het deeg in 2 stukken. Rol elk stuk deeg uit tussen 2 vellen bakpapier.
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak het deeg 15 minuten voor voor het vullen. Eenmaal gevuld, zet je het deeg nog 15 minuten in de oven. Zonder voor te bakken, bak het gebak ongeveer 30 minuten.
Bakken op een steen: verwarm je steen ongeveer 40 minuten voor in een oven van 260°C. Bak de pizza ongeveer 10 minuten op de steen. Dit is de beste methode. Je krijgt een super krokant, luchtig deeg.
Pizzamix
Voor 3 pizza's :
- 500g van onze "pizzamix
- 400g water
- 25g olijfolie
- 8g verse gist
Doe de inhoud van het zakje in een grote kom en verkruimel de gist erover. Giet de olijfolie en het warme water (26°C) erbij. Meng met de hand tot een glad deeg. Laat het deeg 1 uur rusten.
Verdeel het deeg in 3 stukken en vorm er je pizza's van. Het zal makkelijker zijn als je het deeg uitrolt tussen 2 vellen bakpapier. Houd elk stuk deeg op een stuk bakpapier voordat je het in de oven plaatst. Versier je pizza's en zet ze dan 30 minuten in de oven op 180°C, of minder lang als je oven warmer is. Voor het beste resultaat bak je de pizza's op een steen die vooraf in de oven is opgewarmd.
Mix wraps
Voor ongeveer 20 wraps (60g per stuk):
- 500g mixwraps
- 10 g appelazijn
- 65g vloeibare olie (zonnebloem, olijf)
- 620g water
Meng alle ingrediënten door elkaar. Laat het deeg een paar minuten rusten als het te veel plakt. Vorm kleine balletjes van ongeveer 60g. Druk elk balletje plat tussen 2 vellen bakpapier.
Bak in een koekenpan op middelhoog vuur gedurende een goede minuut aan elke kant
. Bak in de oven op 200°C op bakpapier gedurende ongeveer 10 minuten.
Het rauwe deeg kan 1 week bewaard worden in de koelkast in een luchtdichte pot.
De wraps kunnen worden ingevroren.
Pannenkoeken van sorghummeel
Voor 4 personen:
- 130g sorghummeel
- 330g plantaardige melk (rijst, gierst, amandel, etc.)
- 2 hele eieren
- 1 snufje zout
- Plantaardige olie om de pan in te vetten (zonnebloem, kokos, etc.)
Meng alle ingrediënten in een blender (of met een garde). Laat minstens 6 uur rusten in de koelkast. Haal uit de koelkast en mix opnieuw tot een gladde massa. Verwarm de koekenpan voor op middelhoog vuur. Verdeel een dun laagje olie over de pan en voeg een pollepel van het mengsel toe. Bak tot de pannenkoek loslaat en aan de onderkant goudkleurig is. Draai om en laat een paar seconden staan. Serveer direct of verpak in huishoudfolie en bewaar 1 of 2 dagen in de koelkast.
Boekweitmeel pannenkoeken
Voor 4 pannenkoeken :
- 90 g boekweitmeel
- 230 g water
- 2 hele eieren
- 25 g olijfolie
- 1 theelepel suiker
- 1 snuifje zout
- Plantaardige olie om de pan in te vetten (zonnebloem, kokos, etc.)
Meng alle ingrediënten in een blender (of met een garde). Laat minstens 6 uur rusten in de koelkast. Haal uit de koelkast en mix opnieuw tot een gladde massa. Verwarm de koekenpan voor op middelhoog vuur. Verdeel een dun laagje olie over de pan en voeg een pollepel van het mengsel toe. Bak tot de pannenkoek loslaat en aan de onderkant goudkleurig is. Draai om en laat een paar seconden staan. Serveer direct of verpak in huishoudfolie en bewaar 1 of 2 dagen in de koelkast.
Pannenkoeken met rijstmeel en kastanjes
Voor ongeveer 6 pannenkoeken:
- 120 g van onze bloemmix (rijst & kastanje)
- 240g water
- 2 hele eieren
- 30 g olie (zonnebloem of olijf)
- 1 snuifje zout
- Plantaardige olie om de pan in te vetten (zonnebloem, kokos...)
Meng alle ingrediënten in een blender (of met een garde). Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Haal uit de koelkast en mix opnieuw tot een gladde massa. Verwarm de koekenpan voor op middelhoog vuur. Bestrijk met een dun laagje olie en voeg een pollepel mengsel toe. Bak tot de pannenkoek loslaat en goudkleurig is aan de onderkant (wees voorzichtig, het verbrandt snel, dus vermijd hoog vuur). Draai om en laat een paar seconden staan. Serveer onmiddellijk of verpak in huishoudfolie en bewaar 1 of 2 dagen in de koelkast.
Pannenkoeken met kastanjemeel
Voor ongeveer 4 pannenkoeken :
- 90 g kastanjemeel
- 30 g zetmeel (tapioca, maïs of aardappel)
- 1 heel ei
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 220 g melk (koemelk of plantaardige melk)
- optioneel: honing, een beetje suiker of een geprakte banaan om het mengsel zoeter te maken
- Plantaardige olie om de pan in te vetten (zonnebloem, kokos...)
Meng alle ingrediënten in een blender (of met een garde). Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast. Haal uit de koelkast en mix opnieuw tot een gladde massa. Verwarm de koekenpan voor op middelhoog vuur. Bestrijk met een dun laagje olie en voeg een pollepel mengsel toe. Bak tot de pannenkoek loslaat en goudkleurig is aan de onderkant (wees voorzichtig, het verbrandt snel, dus vermijd hoog vuur). Draai om en laat een paar seconden staan. Serveer onmiddellijk of verpak in huishoudfolie en bewaar 1 of 2 dagen in de koelkast.
Boekweitmeel galette
Voor ongeveer 10 galettes :
- 330 g boekweitmeel
- 75 cl water
- 10 g grof zout
- 1 ei
- boter
Doe het boekweitmeel in een kuiltje in een kom met het zout (Guérande zout is nog beter!). Giet het water erbij en meng krachtig met een houten lepel. Zo krijg je een dikke, vloeibare pasta. Voeg het ei toe, dat het deeg een mooie kleur zal geven wanneer het gekookt wordt, en meng goed. Laat het deeg ongeveer 2 uur rusten in de koelkast, afgedekt met een theedoek of huishoudfolie.
Doe wat boter in je koekenpan of wat reuzel op je bilig (crêpepan) en zet deze op een laag/middelhoog vuur. Als je je galettes in een koekenpan* maakt, giet er dan, zodra de boter gesmolten is, een lepel beslag in en kantel de pan heel snel om het beslag over het hele oppervlak te verdelen. Bak beide kanten ongeveer 1 tot 2 minuten. Om de galette om te draaien, maak je met een spatel voorzichtig elke rand van de galette los en draai je hem vrij snel om.
Het recept en alle tips vind je hier!
Mix voor oliebollen donuts en cie
Deze mix is ook ideaal voor het maken van donuts, Berlijnse balletjes en andere briocheproducten om te bakken.
Voor ongeveer 600g deeg (20 croustillons):
- 400g knapperige mix
- 10g verse gist
- 130g warm water
- 100g warme melk (koemelk of plantaardige melk)
- 1 ei (50g)
- 35g gesmolten boter of kokosolie
Doe de inhoud van het zakje in een grote kom en verkruimel de gist erover. Giet het warme water en de melk (26°C), het ei en de gesmolten boter/olie erbij. Meng tot een glad deeg. Laat het deeg 1 uur rusten. Verhit plantaardige olie in een frituurpan of steelpan (170°C). Verdeel het deeg in stukjes van ongeveer 30g (optioneel: en bol ze even op om ze ronder te maken). Tip: gebruik een ijsschep. Dompel de deegstukjes in hete olie en bak ze minstens 3 minuten aan elke kant. Doop in suiker (rietsuiker of poedersuiker) en geniet direct ;-) KastanjemeelcakeDit cake recept komt uit de Italiaanse traditie waar kastanjes in overvloed zijn. Daar heet het Castagnaccio. In eerste instantie zijn er niet zo veel ingrediënten, maar dit vrij eenvoudige recept geeft je een vochtige, heerlijke cake die je naar eigen smaak kunt verbeteren. Voor ongeveer 800g cakebeslag (ongeveer 20cm ronde cakevorm): Droge ingrediënten :
Natte ingrediënten :
Invoegen (naar wens toevoegen) :
|