De broden
Onze broden zijn lang houdbaar op kamertemperatuur, maar ze kunnen ook allemaal worden ingevroren. De meeste van onze broden hebben een zeer vochtig kruim. Hierdoor blijven ze lang vers en zacht.
Bewaren op kamertemperatuur
Hier zijn enkele tips om ze optimaal te bewaren op kamertemperatuur:
- Verpak uw brood in een papieren zak of in een lichte stoffen zak (biologisch katoen of linnen).
- Zorg ervoor dat het kan ademen! Anders kan het snel schimmelen.
- Plaats het op een droge, koele en donkere plaats (in de zomer kunt u uw brood in de koelkast bewaren als uw huis niet koel genoeg is).
- Snijd uw brood beetje bij beetje. Zo droogt het minder snel uit.
Onder deze omstandigheden blijven grote broden 1 kleine week goed! Eenmaal droog, rooster de sneetjes een paar minuten in de broodrooster, koekenpan of oven. Ze zullen al hun zachtheid terugkrijgen.
Tip: om het brood te consumeren alsof het de eerste dag is (of bijna): Verwarm uw oven voor op 300°C (of op maximale temperatuur). Leg het licht bevochtigde brood erin gedurende 10 tot 15 minuten. Geniet van het warme en knapperige brood. Het brood zou daarna nog enkele dagen houdbaar moeten zijn op kamertemperatuur.
Bewaren in de vriezer
Alle broden kunnen gemakkelijk worden ingevroren. Hier zijn enkele tips om ze optimaal in uw vriezer te bewaren:
- Snijd uw brood. Als het kruim te plakkerig is, wacht dan 1 of 2 dagen voordat u het snijdt.
- Plaats een vel bakpapier tussen elke snee om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.
- Verpak uw brood in een papieren zak en/of een plastic zak om ijsvorming te voorkomen.
- Vries uw brood zo snel mogelijk in!
- Haal de sneetjes er geleidelijk uit en laat ze enkele uren op kamertemperatuur ontdooien OF rooster ze enkele minuten in de broodrooster, koekenpan, oven…
Brood kan meerdere maanden worden ingevroren, maar verliest wel aan kwaliteit, dus we raden u aan het binnen 2 maanden te consumeren.
Gebak
Niet al het gebak kan op dezelfde manier worden bewaard. Sommige moeten in de koelkast, andere niet... Raadpleeg de instructies op de productpagina. Hier zijn echter algemene tips voor elke productcategorie.
Droge koekjes & granola
Droge koekjes (speculaas) en granola kunnen enkele maanden op kamertemperatuur worden bewaard. Ik bewaar ze het liefst in afgesloten bakjes (glazen potten, metalen dozen, ...) op een droge en koele plaats.
Zachte koekjes & cakes
In deze categorie vinden we onder andere de volgende gebakjes: chocoladefondant, kokosrots, snickers, bounty, worteltaart, madeleine, financier, chocolade-karamel entremet... Kortom, alle koekjes en cakes die niet droog zijn.
Hoewel deze gebakjes op kamertemperatuur kunnen worden bewaard, raad ik u ten zeerste aan ze in een luchtdichte doos in de koelkast te bewaren. Zo blijven de meeste minstens 1 week goed zonder hun zachtheid te verliezen.
Dit type gebak kan ook goed worden ingevroren. Wel snel invriezen!
Wafels & briocheproducten
Briocheproducten omvatten onder andere: wafels, cinnamon rolls, cougnous...
Deze producten zijn aanzienlijk lekkerder op de dag zelf. Ze moeten normaal gesproken direct uit de oven/wafelijzer of binnen enkele uren daarna worden geconsumeerd.
Gelukkig zijn er toch enkele trucjes om ze na een paar dagen nog te kunnen consumeren.
Ik raad u aan de producten in plasticfolie (of een ecologisch alternatief) te verpakken zodat ze niet uitdrogen en ze in de koelkast te bewaren.
Om ze weer zacht te maken, kunt u ze:
- enkele seconden in de magnetron
- in de stoomoven
- ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C
- enkele seconden in een stoompan (met behulp van een stoommandje)
- De broodrooster werkt ook redelijk goed, maar heeft de neiging de producten iets meer uit te drogen.
Dit type gebak kan ook goed worden ingevroren (tenzij ze banketbakkersroom bevatten). Wel snel invriezen!
Kwetsbaar gebak
De meest kwetsbare gebakjes moeten absoluut in de koelkast worden bewaard en binnen 3 of 4 dagen worden geconsumeerd.
Hieronder vallen onder andere gebakjes met room (éclairs en gevulde soesjes) en citroen-meringuetaarten.
Dit type gebak kan vaak goed worden ingevroren. Wel snel invriezen!
LET OP: producten op basis van banketbakkersroom hebben de neiging te korrelen na het invriezen. Wij raden daarom af om deze in te vriezen.
Kerststronken
Onze kerststronken moeten absoluut in de koelkast worden bewaard. Wij garanderen hun versheid gedurende minimaal 7 dagen. U kunt ze ook zonder problemen invriezen om ze langer te bewaren ALS ze niet door ons zijn ontdooid.
Serveertips: u kunt ze koud, bevroren of op kamertemperatuur (ongeveer 30 minuten) serveren.
Viennoiseries
Bewaaradvies: 4 tot 5 dagen op kamertemperatuur OF in de koelkast OF meerdere weken in de vriezer.
Serveertips: onze viennoiseries zijn het lekkerst op de dag zelf, maar u kunt ze een tweede leven geven door ze ongeveer 10 minuten (+5 minuten indien bevroren) in een voorverwarmde oven op 180°C te bakken. Laat ze even afkoelen op een rooster voordat u ze consumeert.
Galette des Rois
Bewaaradvies: 2 dagen op kamertemperatuur / 4 tot 5 dagen in de koelkast / meerdere weken in de vriezer.
Serveertips: de galette kan koud, op kamertemperatuur of opgewarmd (10-15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C) worden bewaard. Het deeg moet knapperig zijn en de vulling zacht.